събота, януари 23, 2021

Елингтън Дардън - HIT фанатик. Лъжец и мошенник, или човек, страдащ от психическо разстройство?!

Тези дни попаднах на следната статия в T-nation.

Ясно е, че подобни заглавия са кликбейт, но въпреки това направих грешката да кликна на статията. Не останах разочарован - толкова много глупости не бях чел скоро. И ако преди се дразнех на такива лъжи и измами, сeга са ми по-скоро забавни. Но проблема е, че има много наивни хора, предимно тинейджъри (но не само), които не са много в час, които са невежи и неосведомени по темата и ще се вържат на тези откровенни лъжи. Затова ще направя една бърза критика на статията.
Първо, авторът и - Елингтън Дардън, е един от проповедниците на "високо-интензивните" тренировки, или HIT, и е последовател на Майк Менцер. В това няма лошо, всеки има право да е заблуден, но проблема е, че или автора си вярва на глупостите, което значи, че определено страда от психични отклонения, или е пълен лъжец и мошенник, който иска да изстиска пари от наивните и невжите. 
Не случайно съм сложил "вискоинтензивна" в кавички, защото в тази система няма нищо високо интензивно. Накратко, при тази т.нар. система се препоръчва изпълнението на супер кратки (и често доста редки) тренировки, обикновенно с по една серия на упражнение, изпълнена до отказ и с прилагането на разни методи, които да направят тази серия по-трудна, като негативни повторения, форсирни повторения, дроп-серии и т.н. Специално в статията се промотират 30 сек. бавни, негативни повторения в началото и края на серията, плюс довеждането на серията от 10 повторения до отказ. 
Проблема е, че нищо от това не прави тренировката интензивна, и още по-малко ефективна. 
Както знаем, интензивността се определя дефинира като % от тежестта за 1 повторение. Максималната тежест за 1 повторение е 100% интензивност, 80% от 1 RM са 80% интензивност и т.н. Ако се препоръчва тежест за 10 повторения, то този брой повторения обикновенно се изпълняват с около 70% интензивност, което е далеч от висока. Също така, негативните повторения не допринасят с почти нищо за растежа на мускулите, това е многократно обсъждано и доказано. Също така и отказът няма някакво магическо свойство да кара мускулите да растат повече. Спирането на серията 1 или 2 поторения преди отказа имат същия ефект, като в същото време не ви изтощава и ви позволява да направите още серии със същата тежест (интензивност), от което и ефекта е по-голям. Довеждането на сериите до отказ и след него води само до допълнителна умора, но не и до стимулиране на по-голям растеж и адатация, и в много случаи само пречи, защото затруднява възстановяването. 
Колкото до изпълнението само на една серия, това не е ново и прогресивно, напротив. Това ни връща с един век назад, около 1900 година. Многото серии доказано водят до по-голям растеж от една серия, това не подлежи на дебати и обсъждане. Изследванията по въпроса са недвусмислени. За максимален растеж, трябва обем. Колкото по-голям обем на тренировката, от който може да се възстановите, толкова по-голям е и растежа. 10-20 серии за мускулна група (движение) седмично, с прилична интензивност и близо до отказа, са норма, ако търсите оптимален ефект. 
В статията се предлага да се правят 8 упражнения, като 4 от тях са изолиращи - за бицепс и прасец и задно бедро. Останалите 4 не лош избор - има клек, лежанка и раменна преса.
Нопроблема е, че се предлага всяко упражнение да се прави с тежест 80% от максималната за 10 повторения, т.е., по мои сметки това са не повече от 60% от макса! Това е супер далеч от висока интензивност, и плюс това се прави само 1 серия. 
Но да оставм системата настрана, и да разгледаме какво пише в статията.
Тестовия субект, 18 годишня Тайлър Дардън, който е и син на автора, през Коледната ваканция, която е около месец, прави 14 тренировки по тази система, и качва 17 паунда (7,7 кг.) чисти мускули, като през това време сваля и 1 кг. мазнини!
Виждате колко абсурдно звучи това, дори без повече обсъждане и коментари! Чисто физологически е невъзможно тялото ви да синтезира мускули с подобна скорост. Дори напълно начинаещите в залата, успяват да качат подобно количество мускули за около година (в най-добрия случай 8-9 месеца), и то при идеални тренировки и условия. А Тайлър уж има опит в тренировките и не е начинаещ. Според статията, е висок 185 см, и тежи 89,5 кг, при 9,5% мазнини! Още тук се вижда откровенната лъжа. Човека на снимката е много далеч от 9,5% мазнини - по скоро е 19,5%. Също така, човек с този ръст, тегло и % мазнини, ще изглежда по-съвсем различен начин. Според калкулатора, Fat Free Mass Index на човек с такива данни е 22,9! За сравнение, моят е около 24, а както знаем, 25 е предела за хора, които не употребяват стероиди. 
Т.е., това трябва да е човек, който е много близо до генетичния си потенциал. И в същото време, от нас се иска да повярваме, че за месец, успява да качи още 8 кг. мускули? Това значи, че в края на програмата е 96 кг, при под 9% мазнини, тъй като се твърди, че е свалил 1 кг. мазнини, т.е., общия процент ще е паднал значително! И FFMI му ще скочи над 24!
Първо, на снимката не се виждат изобщо такова количество мускули. На човека там дори не му личи да е посещавал фитнеса, какво остава да е близо до генетичния си потенциал! Подобна физка имат много 18 годишни, които само лежат, пушат и пият. Второ, на снимката след не се вижда абсолютно никава разлика, а какво остава за 8 кила мускули повече! 
Използвали са стандартните трикове, за да го накарат да изглежда по-мускулест, но без особен успех. На първата снимка е по-отпуснат, ръцете са му по-нагоре и напред, краката са завъртяни напред, а осветлението е фронтално.
На втората снимка се е обръснал, осветлението е от горе и леко встрани, ръцете са по-назад и бицепсите са стегнати, краката са завъртяни настрани и стегнати. 
Въпреки тези "номера", на снимката "след" не се вижда голяма разлика. Човека на нея е над 15% мазнини, трудно може да се каже, че е качил какъвто и да е мускул спямо първата снимка,  определено е доста под генетичния си потенциал, много е далеч от FFMI от 24+, и даже ми е  трудно да кажа, че тренира.
Всеки, който е поне малко навътре в нещата, е наясно колко са 8 кг. мускули, и колко трудно се качват и каква огромна разлика правят във физиката на човек. Ако качите 8 кила мускул, силата ви ще скочи поне двойно, а разликата във физиката ви ще е невероятна, и без да се налага да позирате. 
И ако нещата до тук звучат абсурдно, в следващата статия автора надминава себе си. 
Тук тестовия субект, качва 14 паунда мускули за две седмици, като през това време прави само две тренировки по магическатата система 30-10-30! Общо за 6 седмици, т.е., само 6 тренировки, по половин час всяка, качва 21,5 паунда, което са почти 9 кг. мускули! 
Тук вече не знам дали да се смея, защото нещата не са смешни, а трагични! 
Ако при Тайлър в първата статия на снимката имаше някакви минимални разлики, заради осветлението и позата, то тук автора е решил, че хората са достатъчно тъпи и наивни, и няма нужда дори да си прави труда, и затова е пуснал две абсолютно еднакви снимки "преди" и "след"! Единствената разлика е в осветлението, човека дори не си е напраил труда да си промени позата, или да се стегне, и всеки, който не е сляп или с промит мозък може да види, че двете снимки са абсолютно еднакви, и че човека няма абсолютно никаква разлика във физиката! 
Втория човек в статията - абсолютно същия случай. Твърди се, че за 10 седмици, с една тренировка седмично, е качил 14 паунда (6,3 кг.) мускули! Снимката "преди" и "след" е абсолютно еднаква! И по-лошото е, че хората и на двете снимки изглеждат, като да не са стъпвали в зала през живота си. Доста лоша реклама, ако искате да продадете магическата си тренировъчна програма! Затова се зачудих дали автора е почнал да оглупява от старост (все пак гони 80-те), или е чисто и просто патологичен лъжец и измамник, и смята хората за идиоти. 
Въпреки, че си е сложил едно PhD пред името, и е написал сума ти книги и статии, аз смятам, че това е човек, който не разбира дори основните неща в силовите тренировки и не трябва да му се има доверие, най-малкото заради очевидните лъжи, които е написал в тези статии. Ако човека е успешен и програмите му работят, няма да има нужда да лъже и да дава подобни абсурдни примери. 
Въпреки всичко, явно има хора, които се връзват на подобни неща и плащат пари на този човек, за да им прави програми, купуват му книгите, добавките и т.н. 
Като изключим напълно начинаещите, невежите и наивните, които се връзват на това, има и една група хора, доста често мързеливи и непостоянни, които търсят лесен и бърз начин да постигнат резултати, без да се налага да прекарват часове в залата, нито да постоянстват с години. 
Но няма магически програми, и промотираната HIT не е такава. С нея резултатите не само че няма да са по-добри, ами ако изобщо имате такива, ще са доста по-бавни и слаби. 
Постоянство и тежка работа, това е, което е необходимо. Никой не е станал як с 12 минутни тренировки в залата, нито пък с половин час седмично, и вие няма да сте изключение.
Не си губете времето с подобни "програми", не давайте пари и не се надявайте на чудеса. 
Всички ефективни програми и системи ги има безплатно в интернет, няма нужда да откривате топлата вода и да плащате на мошеници и измамници. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Елингтън Дардън - HIT фанатик. Лъжец и мошенник, или човек, страдащ от психическо разстройство?!

Тези дни попаднах на следната статия в T-nation. 17 паунда мускули за 14 тренировки. Ясно е, че подобни заглавия са кликбейт, но въпреки тов...